Doberman Forum : Doberman Breed Dog Forums banner
Status
Not open for further replies.

Początkowe kroki w pracy węchowej

4.4K views 19 replies 8 participants last post by  MeadowCat  
#1 ·
Prawdopodobnie jest wiele postów na ten temat. Przejrzałem Leerburg YouTube i kilka filmów o pracy węchowej dla początkujących, aby 1. zrozumieć zestaw, który dostałem i 2. zacząć od właściwych kroków dla Anouk. Widzę wiele filmów, w których szczeniaki wąchają w szufladach i myślę, że albo w tych filmach pominięto jakiś krok, albo przynajmniej nie podobają mi się one, jeśli chodzi o uczenie Anouk.

Uwielbia wąchać, zabawy z wąchaniem przysmaków i spacery. Nie jest zbyt zmotywowana. Jest zmotywowana zabawą w wąchanie.

jej zestaw - Włożyłem jeden z patyczków do uszu do słoika i ostatecznie znajduje ten zapach w małym magnetycznym pudełku - upuszczam zapach na małą kulkę waty do pudełka? To moje pytanie dotyczące tego zestawu.

Na początek - ten film, który znalazłem, ma dla mnie najwięcej sensu. Nie zrobiłbym wszystkich trzech kroków w ciągu jednego dnia. Ale prawdopodobnie zrobiłbym pierwsze dwa. Nie sądzę, żeby było to dla niej trudne, ale myślę, że dowiedziałbym się tego i zrezygnowałbym, gdy tylko jej uwaga/zainteresowanie opadnie.

Chciałem zachować jej pracę węchową do zimy, ale ma kontuzję nogi, więc potrzebuje więcej odpoczynku. I jest w dołku, ponieważ jej psi brat zmarł w niedzielę. Nie chcę próbować nakładać na nią dodatkowych zajęć umysłowych, ale myślę, że to byłoby coś nowego, co, jak sądzę, sprawiłoby jej przyjemność.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi na temat tego, czy rozumiem, jak działa ten zestaw i czy te kroki dla początkujących z filmu są w porządku (umieszczę link do filmu pod zdjęciem jej zestawu do pracy węchowej - właśnie go otworzyłem). Potrzebuję dla niej pierwszego i drugiego kroku. Wskazuje nosem i identyfikuje kawałki karmy w małych grach dla szczeniąt, używając foremek do muffinek, odwróconych talerzy itp. Naprawdę nie obchodzi jej kawałek karmy. Zabawy w wąchanie są po prostu zabawne. Ale dobrze byłoby dodać zapachy silniejsze i bardziej interesujące niż kawałek karmy, które mogłaby znaleźć.

#2 ·
Moje lokalne centrum szkoleniowe ma zajęcia i próby. Nauczyliśmy się kojarzyć zapach z jedzeniem. Weź wierzch pudełka po butach i umieść zapach i jedzenie razem, a następnie umieść na podłodze. Kiedy znajdzie zapach, nagroda, nagroda, nagroda w pudełku, tak aby jej nos był jak najbliżej zapachu tak długo, jak to możliwe. Rób to przez kilka tygodni, a następnie przestań kojarzyć.

Weź kilka małych pudełek i włóż puszkę do jednego pudełka (dziury w pudełku) i powiedz znajdź to lub idź powąchać i nagradzaj jak szalony, gdy znajdzie kryjówkę. Zazwyczaj wkładam 4 lub 5 patyczków do uszu do mojej puszki. Nie zaczynaj chować puszki w trudnych miejscach, dopóki naprawdę się tego nie nauczy.

Niech to będzie zabawne i zrób imprezę za każdym razem, gdy znajdzie kryjówkę.

#4 ·
Moje lokalne centrum szkoleniowe ma zajęcia i próby. Nauczyliśmy się łączyć zapach z jedzeniem. Weź górę pudełka po butach i umieść zapach i jedzenie razem i umieść na podłodze. Kiedy znajdzie zapach, nagroda, nagroda, nagroda w pudełku, tak aby jej nos był jak najbliżej zapachu tak długo, jak to możliwe. Rób to przez kilka tygodni, a następnie przestań łączyć.

Weź kilka małych pudełek i włóż puszkę do jednego pudełka (dziury w pudełku) i powiedz znajdź to lub idź powąchać i nagradzaj jak szalony, gdy znajdzie kryjówkę. Zazwyczaj wkładam 4 lub 5 patyczków do uszu do mojej puszki. Nie zaczynaj ukrywać puszki w trudnych miejscach, dopóki naprawdę się tego nie nauczy.

Rób to z radością i urządzaj imprezę za każdym razem, gdy znajdzie kryjówkę.
Dzięki, dobre pomysły. Patyczki do uszu wydają się wchodzić do puszki. Dlaczego się pomyliłem. Są za długie. Więc tak jakby pani w tym filmie robiła coś takiego, chociaż tak naprawdę nie wiem, co wkładała do pudełek. To nie ma aż takiego znaczenia. Po prostu jestem zdezorientowany wszystkimi patyczkami do uszu, które nie mieszczą się w puszce i dlaczego mają podpisane słoiki. Wygląda jednak na fajny zestaw.

#3 ·
Szczerze mówiąc, najlepszą radą, jakiej mogę ci udzielić, jest wydanie 65 dolarów na wzięcie udziału w tym kursie Fenzi Dog Sports Academy - N101S: NW101 - Wprowadzenie do Nosework Obejmuje on właściwe obchodzenie się z zapachami i ich przechowywanie, a także pomoże ci rozpocząć wdrażanie zapachów i naukę wyszukiwania. Rejestracja trwa do 15 sierpnia, a będziesz mieć dostęp do materiałów wykładowych przez cały rok (dłużej, jeśli weźmiesz udział w innym kursie). Jeśli jesteś na Facebooku, grupa studentów tego kursu ma niesamowitego asystenta nauczyciela, który pomoże ci, jeśli masz jakieś pytania.

#8 ·
Weź udział w zajęciach fizycznych lub seminarium przed rozpoczęciem. Zaoszczędzisz cenny czas i przygotujesz swojego psa do największego sukcesu.
Nie stać mnie na zajęcia. Jeśli będzie potrzebowała więcej pomocy dla kolana, chcę mieć możliwość zapłacenia za wszystkie części procesów, czekając na zwrot płatności z ubezpieczenia. Więc moglibyśmy również poczekać do zimy na pracę z nosem i zrobić zajęcia online (brak zajęć z pracy z nosem w mojej okolicy). Ale na razie naprawdę staram się zrobić więcej, żeby po prostu trzymać ją z dala od tylnych nóg i bardziej z dala od wszystkich jej nóg na jakiś czas. Czuję, że to też nie może być takie trudne dla Anouk, ale muszę zdecydować, jakie kroki zamierzam podjąć. Prawdopodobnie mogłaby być psem rywalizującym w pracy z nosem, ale to nie jest żaden cel, chcę tylko, żeby miała więcej do roboty dla wyzwania i zabawy.

#7 ·
Czy to wygląda jak zestaw Leerburg UKC? Jeśli wymazy nie są już pachnące, musisz to zrobić sam. NOŚ RĘKAWICE!!!!! Będziesz potrzebować jakiegoś rodzaju rękawic medycznych (lateksowych, nitrylowych itp.), aby zapach nie dostał się na twoje ręce. UKC używa bardzo wysokiego stężenia zapachu w zawodach, ale zalecam, aby na początku robić to ostrożnie, używając tylko kilku kropli oleju, które należy rozprowadzić po ściankach słoika, a następnie założyć pokrywkę i dobrze wstrząsnąć wszystkim i pozostawić na co najmniej 24 godziny przed użyciem.
Dziękuję. Więc każdy słoik jest do nadrukowywania zapachu, a w puszce ląduje wata lub coś w tym rodzaju? Musiałbym to tak bardzo namydlić. Naprawdę nie rozumiem tych części, może głównej rzeczy. Mała klasa byłaby prawdopodobnie pomocna, ale rezerwuję swoje dolary na wypadek, gdyby z kolanem Anouk działo się coś gorszego niż skręcenie. Ma ubezpieczenie; byłoby po prostu bardzo bolesne czekać na procesy płatności, jeśli do tego dojdzie. Na razie myślę, że nawet w ten weekend prawdopodobnie nie będzie spaceru. Więc chcę tylko dowiedzieć się, do czego służą te słoiki.

#13 ·
Może mogłabyś bawić się w zwykłą zabawę w chowanego po domu z karmą lub zabawkami, nie używając prawdziwego zapachu, który masz. Przynajmniej mogłabyś nauczyć ją czekać, aż powiesz jej, żeby poszukała, a następnie być dokładną, gdy utrudniasz znalezienie przedmiotów.
Ona czeka, aż będzie mogła szukać jedzenia. Jej najlepszą grą na kontrolę impulsów jest zabawa w chowanego z węchem. Szybko nauczyła się, że łamanie zasad czekania powodowało jedynie wydłużenie procesu.

#14 ·
Jeśli zamierzasz uprawiać Nosework konkurencyjnie, nie zaczynaj po prostu robić tego na własną rękę, nie rozumiejąc, co robisz.

Save
#15 ·
Jeśli zamierzasz uprawiać Nosework w sposób konkurencyjny, nie zaczynaj po prostu robić tego na własną rękę, nie rozumiejąc, co robisz.

Jeśli nie zamierzasz tego robić konkurencyjnie, nie widzę dużej przewagi w uczeniu jej znajdowania tych konkretnych zapachów, zamiast po prostu szukać jedzenia, ale to twoja decyzja. Istnieją dobre darmowe filmy wprowadzające, które można znaleźć.
Dla Anouk zobacz postępy jako działanie niekonkurencyjne

#16 · (Edited)
Dlatego dużo edytuję, FYI - nie potrafię napisać zdania bez upuszczania liter. Ale widzę wiele zalet w tym, że Anouk wykonuje pracę węchową, nawet jako pies niekonkurencyjny.

Większość z tego jest w moim pierwszym poście, ale ona lubi węszyć żelazo bardziej niż trawę, smołę bardziej niż żwir (w tym nie ma śladów zwierząt), ale oczywiście lubi też wiele zapachów w lesie. Karma ją nudzi do pewnego stopnia, ponieważ nie jest zbyt zmotywowana i wypuści ulubiony smakołyk z pyska. Ale lubi też węszyć za karmą. Myślę, że to nie zrekompensuje całego lata w zimie.

Wczoraj wywęszyła brzozę, ale dałem jej tylko dwie opcje lokalizacji (używając pudełek po butach) i to wszystko, co zrobimy z tym przez co najmniej kilka tygodni, lub dodamy kolejne pudełko w przyszłym tygodniu, ale przez jakiś czas nie będzie nowego zapachu.

#17 ·
Skoro na razie nie możesz wziąć udziału w zajęciach, to co powiesz na 19$? Ten film na żądanie Fenzi Dog Sports Academy - LS250: Searching Fun for Enrichment and Confidence Building omawia podstawy niekonkurencyjnej pracy węchowej dla zabawy i wzbogacenia.

Nie chowaj po prostu zapachów i pozwól jej ich szukać. Muszą zostać utrwalone, aby psy nie szukały tylko nowych zapachów. Przykładowy wykład do zajęć, do których podałem link, faktycznie omawia utrwalanie, więc jeśli chcesz użyć olejków, zrób to, co jest na tym wykładzie, zanim ustawisz kryjówki.

#20 ·
Dla jasności, Rosemary ma rację, a to "ostrzeżenie" zawiera całkowicie niedokładne informacje, które, jak sądzę, zostały wycofane. Wiele, wiele tysięcy psów pracujących nosem w szkoleniu i zawodach obala je. Moje własne psy uczestniczą w tym sporcie od ponad dekady i nigdy nie było to problemem.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.